06.50 ora României. 8 Martie! La multi ani, mami! Dormi? Îhî…mai lasă-mă nițel…și m-adâncesc mofturoasă ca un copil alintat în perna moale și omul cald.

E lumină și realizez că zâna din povești m-a strigat o dată pe la 1 și iaca e deja lumină și n-a murmurat! Să deduc logic…carevasăzică într-un an, 8 luni și 10 zile e prima noapte pe care-o dorm întreagă??!! Nuuu, nu se poate…ciupiți-mă…mi-e și frică să sper că minunea asta s-ar putea repeta! Apoi dacă am primit așa răsfăț, odihnită teoretic sunt, părul trebuie aranjat că după amiază ies cu fetele ca tot omul de sex feminin, băieților le-am promis ceva…pornesc binișor să pun de-o cafea! Că fără ea…

Vii să ne jucăm cu rechinii? Nu pot, Vladule că fac tort cu caramel! Biiiine! Sper că-l decorezi cu marțian! MAR-ȚI-PAN! Așa se numește și d-ăla..n-am! Biiine! Fă-l și tu mami, măcar în formă de marțian. Apoi nici asta nu pot că nu-i știu…m-a ferit Dumnezeu! Dar să fie puiul  mulțumit, marțian îi zic.

Dulcele ăsta e-o combinație între un blat fin, moale cu ciocolată și caramel executat separat, bun de făcut și cu alte ocazii, în diverse combinații ori de înlocuit variantele obscure din comerț.

Într-una bucată crăticioară de preferat neaderentă se pun 175g zahar cu 3 linguri de apă, Se amestecă ușor și se lasă pe foc până își schimbă culoarea și devine arămiu. Acum e momentul să luați de pe foc și adăugați 120ml smântână de gătit…nu vă speriați…reacția va fi una demnă de-un laborator serios de chimie! Apoi dac-a aveți bărbat prin preajmă puneți-l să țină zdravăn vasul..acum e momentul să v-arate cât de curajos e, în timp ce domnița harnică amestecă vârtos. Când pare să se omogenizeze adăugați o linguriță de sare și 120g unt, repejor. Puneți ușor la foc mic  2-3 minute până se omogenizează totul. Ăsta-i caramelul și-l lăsați de-acum la răcit.

Alt vas pus la bain-marie primește 250g ciocolată după dorință, 160g unt și 100-150 g zahăr și se amestecă lin. După topire se adaugă 4 linguri de făină. Poate fi cu succes înlocuită cu 100g nucă, migdale sau alune de pădure măcinate. Peste toate se-așază 5 gălbenușuri încorporate pe rând și albușurile spumă. Cam așa culori veți avea în vas…

De-l faceți tort merge intr-o tavă rotundă acoperită cu hârtie de copt iar în mijlocul compoziției turnați ușurel caramelul de mai sus și-l împrăștiați fin c-o furculiță spre exteriorul tăvii…uite-așa imagine veți avea…

Apoi merge de minune și-n tavă pătrată ori alte forme geometrice de mai aveți… în cuptorul călduț pentru vreo 25 minute. Scoateți, pudrați cu cacao sau zahăr pudră îmbinat cu cacao și lăsați la răcit. Nu-i cu supărare dacă veți vedea cum dă semne să se scufunde pe alocuri…acolo-i durerea, pfiu să zic, caramelul!

Consistența e memorabilă, lingurița o s-o simtă: ușor sfărâmicios inițial, apoi moale cremos. De se-ntâmplă minunea să vă rămână îl puneți frumușel la rece și vedeți metamorfoză! Numa’ bun de alint să vă fie!