Nu-s combatibilă cu foile! Nici întoarsă, răsucită, frământată ori coaptă  pe dosul tăvii. Deși port cu mine amintirea măsuței din sufrageria mamei, pe care periodic așeza p-un fund de lemn vreo 3-4 foi scăldate în cremă de vanilie, caramel ori cu rom! Pfiu! Îi dădeam târcoale, ca o pisică ce caută să-și îmblânzească stăpânul mângâindu-l alene, cu coada. Numa-numa s-or înmuia mai repede decât cele 12 ore prevăzute de mama. Uneori, de fapt, adeseori mi se lipea de degete câte-un colțișor ars, ușor crocant, al naibii de sfărâmicios, care lăsa urme! Striga mama din bucătarieee…cam cum strig eu azi, de nenumărate ori!

Alteori eram de-a dreptul intrigată când lipseau colțurile: trecuse sor-mea înaintea mea, altădată ne organizam frățește și le-mpărțeam…mai apoi și bodogăneala mamei, dar câte nu tolerează un copil pentr-o mustață dulce!?

Să nu mă abat de la idee cum îmi știți, poate, deja, felul. Nu mă pricep, cred, la foi și mai mult cred că sunt și-un pic leneșă în ce le privește. Când m-oți vedea ori auzi că le fac…probabil că s-a-nmulțit ziua cu ore!

Cumpăr! De obicei dintre cele mai bune, deci un strop mai scumpe, să n-am surprize la asamblare…dar azi am dat-o-n bară când am desfăcut pachetul, păstrat cu sfințenie, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Unde nu erau excesiv de lipite, erau sfărâmate, de le-am adunat ca pe firimituri! De n-ar fi stat cocoțate, aș fi zis că niște mici curioși le-au executat…dar nu-s ei, sărmanii mamei, mereu cu vină…

Să nu uit! Luați un bol mare și colorat. Puneți la grămadă vreo 750g brânză dulce, două iaurturi ori un pahar cu lapte dulce, vreo două linguri rase cu griș, 5-6 ouă ori mai multe, zahăr cum vă place și mirodenii asemenea. Amestecați vârtos! Mie mi-au lipsit stafidele. Vlad le-a și notat absente, dar voi pentru că primiți vestea din vreme, aveți timp să vi le procurați. La mine a fost intempestivă treaba…cam ca de obicei. Zgâriau mâțele la ușă după bun-bun. Într-o tavă înăltuță, îmbiată c-un strop de unt așezati o treime dintre foi. Cum veți nimeri, numai s-acopere întreaga suprafață. Turnați apoi amestecul din bol, foi, iar amestec. La final,foi și în mare secret, o ceașcă cu lapte amestecat c-un ou. Înțepați din loc în loc.

Ale mele-s așa colorate că-s tocmai din cuibarul bunicii…căutați și voi! De bine să vă fie!